180 DE ANI DE ÎNVĂȚĂMÂNT PEDAGOGIC LA BUZĂU

0

Vineri și sâmbătă, profesori universitari  vor conferenția în Sala Mare a Consiliului Județean, în calitate de invitați de seamă la aniversarea a 180 de ani de la înființarea Liceului Pedagogic Buzău. „Pentru orice şcoală, istoria ei se confundă cu tinereţea. Mai ales când împlineşte 180 de ani, vârsta şcolii noastre, Liceul Pedagogic , Buzău. Aniversarea sa va fi un bun prilej de memento, de bilanţ şi de aspiraţii”, susține Cristina Iuliana Iacob, directorul Liceului Pedagogic .

Începuturile Şcolii Normale sunt legate de activitatea lui Dionisie Romano ca profesor al Şcolii Naţionale, prima instituţie de învăţământ modern din Buzău. Modernizarea societăţii româneşti nu se putea face fără dezvoltarea învăţământului, iar pentru aceasta era nevoie nu numai de întemeierea de şcoli, ci mai ales de învăţători. Răspunzând acestei nevoi, la 29 aprilie 1838, Eforia Şcoalelor înfiinţează pe lângă Şcoala Naţională din Buzău şi o Şcoală Normală în care îşi încep pregătirea candidaţii de învăţători ce urmau a deveni învăţătorii şcolilor săteşti. Judeţul Buzău s-a aflat între cele patru judeţe ale Ţării Româneşti, alături de Dolj, Gorj şi Mehedinţi, care răspund la iniţiativa Eforiei si care a deschis prima şcoala de pregătire a învăţătorilor, cunoscută sub numele de “şcoala normală de învăţători”.

Școala poartă numele cărturarului Spiru Haret începând cu anul 1914, la numai doi ani de la moartea sa. Spiru Haret a fost de trei ori ministru al Instrucţiunii Publice și a fost considerat reorganizatorul întregului învăţământ românesc.

Share.

About Author

Leave A Reply