CE TE FACI CÂND VEI FI MARE?!

0

Mi-aduc aminte de primii ani de gazetărie de după 1989. Prima schimbare esenţială se referea la structura ziarului. Premonitoriu (?!), au dispărut rubricile: industrie, agricultură, viaţa de organizaţie/propagandă, învăţământ, cultură, sport, externe. Altă făină se măcina la moara noastră! Şi a continuat să se macine calitatea informaţiilor, a textelor, seriozitatea surselor. 

Publicaţiile au devenit tot mai sclipicioase. Publicul s-a dedulcit la mondenităţi şi n-avem noi atâtea vedete câte ştiri! A fost explicabil pentru primii ani. Veneam după o perioadă cu ştiri „serioase”, oficiale, politice, apăsătoare… Dar drumul a continuat periculos şi, astăzi, majoritatea ziarelor, revistelor sunt pline de „informaţii” despre persoane a căror singură calitate, de cele mai multe ori, este vizibilitatea, vizibilitate obţinută mai ales prin scandal. Sigur, nu numai presa scrisă este dominată de astfel de personaje. Nici televiziunea nu face excepţie. Până la urmă, astea-s vremurile! Dar, chiar astea sunt vremurile?! 

Tinerii au nevoie de modele. Fiecare are o dorinţă, implicită sau explicită, de a „ieşi în faţă”. Prin ce mijloace? Este evident! Cu o înfăţişare cât mai „tunată”, cu operaţii estetice, cu o listă cât mai lungă de iubite/iubiţi, cu drame cât mai siropoase, cu decolteuri la vedere, cu un limbaj cât mai… colorat. Şcoală?! Şcoala vieţii! Loc de muncă?! Pentru… tractoare! Dar aceste personaje sunt bine îmbrăcate, au maşini scumpe, petrec în localuri de lux, vacanţele (că, de, sunt obosite după atâtea petreceri!) se desfăşoară în locuri exotice… Ce poţi să alegi? Traiul părinţilor care se scoală dimineaţa, merg la muncă, se întorc acasă prin piaţă, fac curăţenie, gătesc, spală, calcă, dorm pe repede înainte?! Părinţi care rup din odihnă pentru a citi măcar o pagină pe zi (că aşa au învăţat ei de la cei dinaintea lor) pentru a se ţine la curent cu informaţiile la zi, cu un vocabular civilizat…Părinţi care repartizează cu suferinţă contravaloarea nedreaptă a muncii lor? Părinţi care au uitat de vacanţă, care caută febril un al doilea loc de muncă, pe care cei mai mulţi nu-l găsesc? Nu e mai uşor şi mai bine să fii „cool”? Să-ţi exploatezi, ignorând vremea când nu le vei mai avea, atuurile tinereţii, ale unui fizic atrăgător? Nu-i mai simplu să ignori limba română şi s-o peticeşti cu o spoială de limbă străină, oricare ar fi ea, dar mai ales engleză?! Nu-i mai uşor să nu dai atenţie faptului că toate aceste „vedete” dispar aşa cum au apărut?!

Da, ştiu, s-a făcut deja o experienţă. În Rusia, un ziar a apărut numai cu ştiri pozitive şi serioase şi şi-a pierdut, instantaneu, o mare parte dintre cititori. Dar, trebuie să dezarmăm?!

Mioara Vergu-Iordache

 director OPINIA NAȚIONALĂ

Share.

About Author

Leave A Reply