CINE I-A PREZIS VICEPRIMARULUI IONUȚ APOSTU CĂ VA AJUNGE ORI ZIARIST, ORI POLITICIAN

0

Momente emoționante astăzi, la Liceul Pedagogic Spiru Haret. Zeci de absolvenți, dascăli și oficialități au luat parte la deschiderea manifestările dedicate împlinirii a 180 de ani de învățământ pedagogic la Buzău. Printre invitați s-a aflat și viceprimarul Ionuț Apostu, absolvent al acestui liceu. Vizibil emoționat de revederea după 25 de ani cu una dintre profesoarele sale, viceprimarul a dezvăluit pe pagina sa de Facebook cine i-a prezis, pe vremea când era doar un adolescent, că va ajunge ori ziarist, ori politician.

Arc peste timp…

Liceul Pedagogic Spiru Haret Buzău -180 de ani, o adevărată pagină de istorie, din care vreo cinci ani mi-a fost și casă, și familie, și prieten…și îmi va rămâne mereu. După 22 de ani, îmi sunt la fel de clare în memorie clipele petrecute în jurul stejarului secular zi de zi, an de an. La fel de clar, îmi amintesc de tânărul venit din munții Buzăului pentru a îmbrățișa profesia de dascăl. Mă leagă amintiri despre profesorii dragi care mi-au marcat formarea profesională și pentru care voi avea o recunoștință profundă toată existența mea. Aceeași recunoștință am păstrat-o dirigintelui, rămas cel mai bun prieten peste ani. Toți profesorii se bucură de respectul și recunoștința mea. Dar vreau să fac astăzi un arc peste timp și să vă relatez o întâmplare ce m-a marcat.
Clasa a X-a, luni dimineața, urma ora de limba română, cu toții povesteam amintiri de week-end, isprăvi adolescentine prin care noi, cei patru băieți din clasă, încercam timid să impresionăm fetele din clasă și nu numai. Dar, s-a desprins o concluzie, dincolo de bravadele noastre, nimeni din clasă nu citise în weekend Viața lui Mihai Eminescu-de George Călinescu, tema de la limba română. Ce se poate întâmpla dacă nimeni nu a citit…nimic…ne-am scos! Se sună de intrare, în ușă apare doamna profesoară Marinache. Cu prestanță și exigență, privind pe sub ochelarii mari și rotunzi, doamna profesoară ia loc la catedră și intră direct în subiect. Ce ați avut de pregătit?… Viața lui Mihai Eminescu, se auzi din clasă….Speram să procedeze ca de obicei, să deschidă catalogul aleatoriu, să asculte pe cineva…aici beneficiam de un avantaj infailibil…eram al treilea la catalog, pe prima filă, și în momentul în care deschidea brusc acel catalog cartonat, prima filă rămânea lipită de copertă…vis…scăpam întotdeauna. Dar acum, nu! Doamna Marinache a început metodic cu primele două colege care au recunoscut cinstit că nu au citit opera menționată și au fost răsplătite în mod corespunzător cu nota 2. APOSTU!….prezent! Ai citit? Da, doamna profesoară! Relatează! Nu citisem nici o iotă, dar am mizat pe amintirile din relatarea doamnei profesoare la clasă….încep sigur pe mine…Călinescu relatează viața lui Mihai Eminescu. Acesta a ajuns la Viena unde l-a cunoscut pe Slavici….pauză. Altceva nu știam din cartea de peste 300 de file. Mai departe, continuă!, mi-a transmis doamna. Am descris întâlnirea dintre Slavici și Eminescu la Viena cu toate înfloriturile posibile, cred că și ce tip de cafea au băut, dar fără vreo legătură cu opera lui Călinescu, ci încercam să inventez lucruri și fapte pentru a o convinge pe doamna Marinache că am citit. Povești inutile pentru că era clar că nu puteam să o conving. Concluzia: Măi băiete, tu să te faci ori ziarist, ori politician, pentru că vorbești mult fără să spui nimic! Stai jos! Nota 2! E inutil să mai amintesc că toată clasa de la A la Z a luat câte un 2..
Iată-mă, după 25 de ani de la acel moment de sinceră ”consiliere profesională”, absolvent de Filosofie, Jurnalism și Drept, cu o carieră în spate de treisprezece ani ca ziarist și ulterior viceprimar în funcție al municipiului Buzău. 
Să fi avut o premoniție doamna profesoară?!

PS Am îmbrățișat-o cu drag astăzi pe doamna profesoară, care a avut și de această dată să-mi transmită câteva observații..😀

Share.

About Author

Leave A Reply