CUM DE REZISTĂ LIVIU ILIE DE 8 ANI LA ȘEFIA FISCULUI BUZOIAN

0

Devenit funcționar public în 2005, odată cu numirea sa în funcția de director executiv al Direcției Finanțelor Publice Buzău, ec. Liviu Constantin Ilie se află printre cei mai longevivi șefi de Fisc din țară. S-au schimbat nenumărate guverne, s-a produs alternanța la guvernare, însă scaunul său de director nu s-a clătinat decât o singură dată. În aprilie 2009, când a fost suspendat din funcție timp de 10 luni, însă a fost repus în funcție, Cezar Preda, liderul PDL Buzău, partid aflat atunci la guvernare, declarând public că nu-i poate contesta realizările profesionale. DGFP Buzău continuă să rămână și astăzi în topul încasărilor la bugetul de stat, în ciuda insolvențelor de răsunet în care au ajuns marile firme buzoiene.

Ponderea cea mai mare în încasările la bugetul consolidat o are industria. Cât de mult v-a afectat intrarea în insolvență a unor firme de renume ale Buzăului?

Ec. Liviu Ilie : În 2012, au fost înregistrate 564 de cereri în baza Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenței pentru suma de 146,69 mil. lei. Cum o societate comercială devine insolventă în momentul în care nu dispune de suficiente lichidități, desigur că acest fapt influențează în mod direct și încasările la bugetul general consolidat. Pe de altă parte, însă, insolvența permite reorganizarea judiciară, respectiv întocmirea unui plan de reorganizare a societății care să ducă la redresarea activității acesteia. Cauzele principale care au dus la intrarea în insolvență a peste 500 de operatori economici buzoieni au fost criza economico-financiară, lipsa resurselor de finanțare și refinanțare, dar și managementul defectuos.

Agricultura, unde evaziunea a explodat după majorarea TVA, cu cât a contribuit în 2012 la bugetul consolidat?

Ec. Liviu Ilie: E adevărat, agricultura reprezintă unul dintre domeniile de activitate cu risc ridicat de evaziune, motiv pentru care s-au efectuat cu prioritate controale în acest domeniu. Astfel, în cursul anului 2012, în domeniul producerii și comercializării mărfurilor agroalimentare s-au efectuat 605 controale, de pe urma cărora s-au încasat sume suplimentare în cuantum de 20,9 mil. lei. Cum mulți dintre cei care activează în acest domeniu au neclarități în ceea ce privește aplicarea legislației fiscale, le recomand să se adreseze instituției noastre, care prin serviciile de asistență ce funcționează inclusiv la nivelul unităților teritoriale subordonate le pot oferi informațiile de care au nevoie.

A intervenit politicul, direct sau indirect, în păsuirea unor firme?Dar în rambursările de TVA?

Ec. Liviu Ilie: În niciun fel. Cum Ministerul împreună cu ANAF au implementat un sistem informatic privind rambursările de TVA către agenții economici, selecția deconturilor care urmează să fie rambursate se realizează informatic direct din baza națională, pe principiul cel mai vechi decont se stinge primul.

Primiți reclamații privind activitatea Finanțelor buzoiene?

Ec. Liviu Ilie: În cursul anului trecut au fost primite 4.106 petiții. Cetățenii au dreptul constituțional să formuleze în nume propriu sau prin organizații legal constituite cereri, reclamații, sesizări sau propuneri. Petițiile pot fi înaintate direct la registratura instituției, prin poștă, fax, electronic sau direct conducerii instituției în cadrul programului de audiențe.

Răspunsul la întrebarea cum de rezistați de 8 ani în fruntea Fiscului buzoian ar putea fi  și că nu ați căzut pradă tentațiilor?

 Ec. Liviu Ilie: Rolul meu este de a aplica strategia și Programul de guvernare în domeniul finanțelor publice, nu de a vedea tentațiile.

Share.

About Author

Leave A Reply