DE-ALE POLITICII: VICEPRIMARUL NEDER ÎI SPUNE PRIMARULUI TOMA CĂ NU E DE ACORD CU ELIMINAREA SUBVENȚIEI LA CĂLDURĂ PRINTR-O SCRISOARE DESCHISĂ

0

Anunțul primarului Toma privind intenția de a elimina subvenția la căldură acordată buzoienilor s-a soldat cu demisia șefului Regiei Autonome Municipale, dar și cu critici chiar din interiorul Primăriei. Alături de noua conducere a ALDE, viceprimarul Andrei Neder îi scrie o scrisoare deschisă primarului Toma în care îi spune că nu e de acord cu eliminarea subvenției la căldură și cu cheltuirea banilor pe achiziția de autobuze.

Iată scrisoarea:

Domnule primar,

         Am observat cu îngrijorare ezitările dumneavoastră atunci când se discută despre prețul gigacaloriei. Anunțurile făcute cu privire la eliminarea subvenției la căldură sau legate de posibilitatea ca subvenția să fie acordată numai parțial pentru un număr de peste 12000 apartamente din Municipiul Buzău, ceea ce reprezintă peste 20% din populația orașului, au născut nemulțumire și neîncredere.

         Considerăm că orice ajustare în sensul creșterii prețului gigacaloriei prin eliminarea chiar și parțiala a subvenției în prag de iarna nu este oportună și afectează în mod grav bugetele multor familii de buzoieni care în acest moment au fost luate prin surprindere de situația creată. Nu putem accepta ca majorările salariale efectuate de Guvern sau creșterile de pensii actuale și viitoare să fie anulate în plan local de majorări ale prețului gigacaloriei cu atât mai mult cu cât această măsură nu a fost comunicată în timp util, astfel încât oamenii să aibă un buget pregătit pentru majorări ale prețului la căldură. Astfel de măsuri se anunță și se iau din vreme astfel încât buzoienii afectați să fie pregătiți.

         Nu poate fi un argument lipsa unor sume viitoare pentru investiții atât timp cât Municipiul Buzău a cheltuit sume importante care nu au vizat direct investiții în infrastructură sau în confortul buzoienilor. Nici Guvernul nu poate fi făcut răspunzător pentru lipsa unor sume care să aibă aceasta destinație din moment ce bugetul municipiului trebuia sa fie mult mai bine conturat.

         Argumentul discriminării nu este valabil din moment ce spre exemplu în materia transportului local de călători achizițiile Transbus de autobuze sunt făcute din banii buzoienilor, mijloacele de transport deservesc și alte localități, iar cei mai mulți buzoieni deținători de autoturisme nu utilizează transportul public.

         Având în vedere că începând cu anul 2020 subvenția nu mai poate fi acordata din pricina reglementarilor europene este absolut necesar de a construi la nivel de municipalitate acea strategie investițională care sa atenueze șocul eliminării subvențiilor prin scăderea costului de producție și transport al agentului termic, sa realizam practic un pact pentru căldura buzoienilor.

                                                                  Senator Dorin Valeriu Bădulescu

                                                                  Deputat Adrian Mocanu

                                                                  Viceprimar Andrei Neder

Share.

About Author

Leave A Reply