FOȘTII PREFECȚI BEGANU ȘI BULEANDRĂ, CONDAMNAȚI LA ÎNCHISOARE CU EXECUTARE

0

 

Magistrații de la Curtea de Apel Ploieşti au dat astăzi sentința în dosarul retrocedării ilegale de pădure de la Gura Teghii.  Inculpați în dosar, foştii prefecţi Paul Beganu și Maria Buleandră au primit pedepse de închisoare cu executare. Astfel, Beganu a fost condamnat la 9 ani şi 8 luni închisoare cu executare, iar Buleandră, la 5 ani şi 6 luni. Decizia nu este însă definitivă și poate fi atacată cu Apel.

Tot în acest dosar, afaceristul Gheorghe Ceteraș a primit 10 ani şi 8 luni închisoare, fostul şef ITRSV Focşani a fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare, avocatul Vasile Mihail Cosmin a primit  5 ani închisoare, Ion Irimia, angajat Direcţia Silvică Buzău – 5 ani şi 6 luni închisoare cu executare, fostul judecător Neculae Toader de la Pătârlagele a fost condamnat la 6 ani şi 6 luni închisoare, juristul Prefecturii, Ştefan Feraru, 3 ani şi 2 luni închisoare, fostul secretar al comunei Gura Teghii, Liliana Panaete, 4 ani cu executare, Anton Constantin zis Toni Bocioacă – 3 ani închisoare cu executare, Eduard Gabriel Moiseanu, 4 ani cu executare, Gheorghe Petre Vlad Poenaru 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare pe o perioadă de supraveghere de 3 ani.

Pe lângă pedepsele de închisoare cu executare, lotul Beganu va rămâne și fără bani. Judecătorii au decis confiscarea unor sume foarte mari de la inculpați: – Ceteraş Gheorghe 2.288.000 euro şi 10.000 lei,  Beganu Paul 1.000.000. euro, Lefter Alexandru 15.000 euro, Irimia Ion 1.000.000 euro,  Toader Neculae 250.000 euro, Feraru Ştefan 23.000 euro şi 10.000 lei, Constantin Anton 45.000 euro, Moiseanu Eduard Gabriel 1.670.240 lei.

Procesul de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5.134 hectare de teren forestier (situate pe raza comunei Gura Teghii, judeţul Buzău) în favoarea SC FORESTIERA ARDELEANA SRL a fost nelegal, obţinerea dreptului de proprietate realizându-se în mod fraudulos, cu sprijinul unor persoane care au deţinut funcţii publice, acordat persoanelor care au promovat cererile de reconstituire a dreptului de proprietate. În acest mod s-a urmărit punerea în posesie şi valorificarea imediată a suprafeţei de teren.
Mecanismele de protejare şi sprijin a intereselor persoanelor care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate s-au fundamentat pe o strategie complexă, care a vizat omisiunea luării măsurilor legale de către reprezentanţii cu atribuţii decizionale, prin necontestarea în termenul legal a hotărârilor pronunţate de către instanţele de judecată, neasigurarea suportului instituţional pentru completarea probatoriului solicitanţilor, precum şi urgentarea măsurilor administrative în vederea punerii în posesie, prin presiuni exercitate asupra reprezentanţilor ROMSILVA. Prejudiciul în dauna statului a fost de 89.787.721 RON (echivalentul a 21,7 milioane euro).

 

Share.

About Author

Leave A Reply