PROCURORUL DE CAZ DESPRE REȚEAUA TRAFICANȚILOR DE PEȘTE – Îl distribuiau fie rondelele alea împuţite, fie ca peşte proaspăt transportat cu trei bucăţi de gheaţă

0

 

Procurorul Teodor Niţă din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, cel care coordonează ancheta în cazul grupului infracţional organizat în domeniul pescuitului, a declarat într-o conferință de presă că peștele impropriu consumului ce ajungea în România se strica de obicei pe drum, iar traficanții îl spălau cu oțet sau îl marinau, după care îl distribuiau chiar și în marile magazine.

“Pescuiesc prin metode barbare, din fluvii extrem de poluate, în zone în care pescuitul este interzis din cauza poluării industriale şi este interzisă exploatarea piscicolă din cauza poluanţilor. Fără autorizaţii de export sau livrări intracomunitare. Braconau cu plasa, cu baterii, vorbesc de cantităţi de peste 500 de tone. Vorbim de un fluviu din Spania, Ebru, dar şi de fluviul Po, din Italia. În general, cam prin aceste zone se pescuia. Oamenii, pentru a-şi crea aparenţa de legalitate, au contrafăcut documentele. Cumpărau 50 de kilograme de peşte de la o firmă, luau antetul şi îl falsificau. Intrau în România cu dubiţe de 3,5 tone, că nu prea le controlează. Nu erau transportate cu frigoterme autorizate. Mai dormea şoferul, mai oprea motorul. Ajungeau după patru zile (…) Situaţia este una generalizată, din păcate. Inclusiv în Deltă se livra, inclusiv în Constanţa, inclusiv la mari retaileri unde mergeţi cu coşul şi credeţi că luaţi peşte proaspăt. Este o realitate foarte tristă, românii au 72 de ore pentru a putea exploata comercial peştele din crescătorii, iar în situaţiile altor comercianţi din afară, 21 de zile. (…) Peştele ajungea în România şi îl distribuiau fie rondelele alea împuţite, fie peşte proaspăt transportat cu trei bucăţi de gheaţă. După patru zile de mers din Spania. Avem analize, am cerut punctul de vedere oficial al ANSVSA. Şi nu înţeleg de ce se acţionează aşa. Adică una, două, peştele e bun. (…) Dar la analize au ieşit nişte substanţe pe care nu doriţi să le ingeraţi, şi în cantităţi care sunt improprii consumului uman şi care sunt toxice. (…) De pildă, poliţiştii spanioli ne-au ajutat, în baza unui mandat emis de către judecătorul spaniol, la o supraveghere cu dronele – modul cum era depozitat, transportat”. 

Procurorul Niță susține că rețeaua a fost inființată de români din zona satelor lipovenești.

 

Share.

About Author

Leave A Reply