SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI. LUCRURI PE CARE SĂ NU LE FACEȚI ASTĂZI

0

 

În fiecare an pe 6 august Biserica Ortodoxă prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului, sărbătoare ce amintește creștinilor de minunea care a avut loc pe muntele Tabor, unde Hristos și-a descoperit dumnezeirea Sa prin natura umană pe care și-a asumat-o. Matei Evanghelistul descrie această întâmplare astfel (Matei 17, 2) “Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina”. Sărbătoarea Schimbării la Față datează de la începutul secolului al IV-lea, când Sfânta Împărăteasa Elena ctitorește o biserica pe Muntele Tabor. Primele mențiuni ale acestei sărbători se regăsesc în cadrul unei serii de documente din prima jumătate a secolului al V-lea. În popor sărbătoarea este cunoscută sub numele de Pobrejenie sau Obrejenie, existând numeroase tradiții și obiceiuri.

–         Se spune că este ziua care pregătește trecerea de la vară la toamnă, ziua în care natura își schimbă veșmintele. Toamna începe să își intre în drepturi începând cu această zi astfel că frunzele încep să se îngălbenească, iar păsările se pregătesc să-și ia zborul către țări mai calde.

–         Vremea în această zi este un indiciu despre felul anotimpurilor care vor veni. Dacă plouă de Pobrejenie, atunci se așteaptă ca la iarna sa ningă mult. Dacă în schimb este soare, atunci toamna va fi una însorită, îmbelșugată. Dacă va fi nor și va ploua puțin, atunci toamna va fi una mohorâtă.
Ce să nu faceți în această zi:

  •        Astăzi nu se lucreaza si nu se spala rufe, dar nici nu se cauta galceava cu ceilalti. Se spune ca nu este bine sa ramai suparat sau certat cu cineva in aceasta zi daca nu vrei sa fii astfel tot timpul anului. Astfel, este de datoria fiecarui crestin sa se impace cu cel cu care a fost certat. In plus, despre copiii “proboziti” (mustrati) in aceasta zi se crede ca vor fi mustrati tot timpul anului.
  •  Cei care incalca traditia si necinstesc aceasta sarbatoare spaland rufe si aruncand laturile in gospodarie risca sa-si aiba gospodaria invadata de insecte. Cei care nu tin aceasta sarbatoare si fac diverse treburi in gospodarie vor fi galbejiti si ofiliti ca florile care incep sa se usuce si sa se ingalbeneasca in aceasta zi.
  • Gospodinele din sate duc primele roade ale viilor la biserica, pentru a fi binecuvantate, dupa care le impart pentru sufletul celor plecati. Este dezlegare la peste, vin si untdelemn in aceasta zi deci este bine sa dati de pomana celor sarmani caci va fi bine primit si pe lumea cealalta. In acelasi timp, in traditia populara, se crede ca cel care mananca struguri inainte de a fi sfintiti in ziua de 6 august isi “afuriseste” matele.
  •  Se spune ca pana in aceasta sarbatoare anumite lucrari agricole precum cositul si facutul fanului trebuie neaparat incheiate. La fel, trebuie adunate si plantele tamaduitoare, bune de leac. Odata ce trece aceasta sarbatoare, se spune ca iarba imbatraneste, florile incep sa se treaca, fanul nu mai este pe gustul animalelor, iar plantele de leac incep sa-si piarda din puterile lor vindecatoare.
  • Interzise sunt si scaldatul in aceasta zi sau dormitorul afara, la lumina stelelor si sub bolta cerului, deoarece apele devin mai reci si cerbii vin de le spurca, iar vremea incepe sa se raceasca. Mai mult, cei care se roaga cu credinta si incredere in puterea lui Dumnezeu sa scape de o patima care ii chinuie (alcool, tutun) au sanse mari sa fie ascultati si vindecati.
Share.

About Author

Leave A Reply