TRADIȚII ÎN SÂMBĂTA MARE

0

Sâmbăta Mare este ultima zi a Postului Paştelui. În dimineaţa acestei zile, părinţii şi copiii merg la biserică pentru a se spovedi şi a primi sfânta împărtăşanie. Apoi, se prepară pasca , iar ritualul preparării acesteia poate avea semnificaţii magice, spune tradiţia. Pasca poate avea forme diferite şi fiecare formă de aluat face referire fie la momentul morţii lui Iisus, fie la naşterea Acestuia. În noaptea Învierii şi în prima zi de Paşte este bine să purtăm un obiect de îmbrăcăminte nou, pentru a fi bucuroşi şi sănătoşi tot anul. În această noapte, credincioşii merg la biserică să primească lumină. La ora 12.00, preoţii ies din biserică împreună cu toţi cei veniţi la slujba Învierii să asculte Sfânta Evanghelie şi să primească Lumina Sfântă, adusă cu un avion special de către reprezentanții Patriarhiei Române de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întamplă în fiecare an de Paște la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12.30-14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc ce se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an și care în primele minute nu frige.
Lumina este adusă credincioșilor de Patriarhul Ierusalimului. Lucrurile se petrec după un “scenariu” îndelung verificat. Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat dupa prohod. Cei care fac aceasta verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt politiști civili care nu sunt creștini. De obicei, aceștia sunt trei: un arab, un turc și un reprezentant al statului Israel.
Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor patrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.
După slujbă, Patriarhul Ierusalimului, îmbracat doar cu un stihar alb, cu epitrahil și brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, Patriarhul este controlat de politiști în prezența martorilor care aparțin tuturor confesiunilor – romano-catolici, ortodocși, armeni. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt și pătrunde în prima încăpere, în “Capela Îngerului”, însotit – conform traditiei – numai de un arab de religie islamică. Mai departe, Patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului și îngenunchează în fața lespedei. După rugăciune, cei prezenți în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împraștie în mici bucăți. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra. Rolul Patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aseza în doua cupe din aur și a se întoarce în Capela Îngerului. Ulterior, Patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, apoi iese și împarte lumina credincioșilor.

Share.

About Author

Leave A Reply